Çenesiz, “Kamuya iş yapan firmalarımıza ek fiyat farkı tüm işler için bitim süresine kadar güncel fiyatlar üzerinden ödenmeli”

16 Mart 2022, 21:26

Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Çenesiz, kamuya iş yapan yüklenici firmaların girdi maliyetlerinde yaşanan yükselme ile oluşan fiyat farklarından ve Şubat ayında yapılan düzenleme ile Temmuz ve Aralık 2021 dönemi arasında çok az miktarda ek fiyat verilmesinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Kamuya iş yapan yüklenici firmalara verilecek ek fiyat farkının devam eden tüm işler için bitim süresine kadar tekrar güncel fiyatlar üzerinden revize edilerek ödenmesi veya şartsız tasfiye hakkının tanınması için yasal düzenleme yapılmasını talep ettiklerini söyleyen Çenesiz:

“Odamızın, ulaşım ve inşaat sektörü meslek komiteleri temsilcileri ile ilgili meslek gruplarında yer alan üyelerimiz ve firmalarımız, hammadde fiyatlarında meydana gelen yüksek artış ile birlikte inşaat projelerinde önemli ölçüde fiyat farkının oluştuğunu ifade ediyor.

Demir fiyatlarının artmasıyla başlayan dalgalanmanın çimento ve diğer tüm inşaat malzemelerinde belirgin olarak hissedildiği biliniyor.

24 Şubat’ta Resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanuna göre Hizmet Alımı, Mal Alımı ve Yapım İşlerinde Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların yürürlüğe girmiş olmasına rağmen söz konusu Esaslarda belirtilen Fiyat Farkı hesaplamalarının kamuya iş yapan yüklenici firmalara sadece Temmuz 2021 ve Aralık 2021 tarihleri arasında çok az bir ek fiyat farkı verilmesi Taahhüt süresi devam eden işlerin tamamlanmasında yeterli olmayacağı gibi, işlerin durmasına, çoğu firmanın ise iflasa sürüklenmesine sebep olacaktır. Sonrasında başlatılacak olan yeniden ihale süreci ile birlikte aynı işin güncel maliyetler ile 2-3 katına ihale edilebilecek ve böylece kamu, hem zaman açısından, hem de daha maddi açıdan büyük oranda zarar edecektir.” dedi.

Turhal Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çenesiz açıklamasının devamında, “Üyelerimiz başta olmak üzere kamuya iş yapan firmalarımız verilecek ek fiyat farkının devam eden tüm işler için bitim süresine kadar tekrar güncel fiyatlar üzerinden hesaplanarak ödenmesi veya şartsız tasfiye hakkının tanınması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.”dedi.

Çenesiz açıklamasının sonunda konuya ilişkin taleplerin ilgili makam ve mercilere de iletildiğini de vurguladı.