ÇENESİZ; "TAM KAPANMA SÜRECİNDE İŞLETMELERİN ÖDEME VE MALİYETLERİNE ÇÖZÜM BULUNMALI"

27 Nisan 2021, 23:38

Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Çenesiz COVİD-19 ile mücadele kapsamında alınan tam kapanma kararını iş dünyası olarak desteklediklerini, ancak alınan kararın işletmeleri ise kara kara düşündürdüğünü dile getirdi.

Bir çok sektörde yaşanacak on yedi günlük kepenk kapatma, işletmelerde ticari giderler ve sıralı ödemeler sorununu ortaya çıkaracağına yönelik odamız üyesi işletmelerden gelen talepleri dile getiren ve Turhal iş dünyasının bu taleplerinin ilgili makamlara iletilmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'ne iletildiğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Çenesiz şunları kaydetti:

"Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla 26 Nisan tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan kabine toplantısında alınan kararlar doğrultusunda; hali hazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'e kadar sürecek olan tam kapanma dönemine geçilmesi kararlaştırılmış ve ülke genelini kapsayacak şekilde bir dizi tedbirler alınmıştır.

Turhal Ticaret ve Sanayi Odası olarak alınan bu kararı toplum sağlığı açısından desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. İnsan sağlığı tabii ki önceliğimiz ancak yaşam devam ederken ticari ödemeler ve maliyetlerde bir gerçek. Bu kapsamda on yedi günlük işletme kayıplarının yanı sıra kredi ve kamusal ödemeler firmalarımızın kabusu olmuş durumdadır.

Bununla birlikte on yedi günlük bu kapanma sürecinde iş dünyası olarak ticaretin çarklarının dönmesi ve kapanma sürecinin tamamlanmasının ardından iş dünyasının kaldığı yerden üretime, istihdama, ihracata ve ülkemize değer üretebilmesi için öncelikli beklentilerimizin dikkate alınmasını beklemekteyiz.

Dolayısıyla 29 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri arasında kapanma kararından etkilenen tüm işletmelerimizin;

• KOSGEB başta olmak üzere, kamu bankaları ile özel bankalardan  kullandığı ve geri ödemesi başlayan kredi ödemelerinin ötelenmesi ve bu süre zarfında maliyetleri devletimiz veya bankalar tarafından karşılanmak kaydı ile kredi gecikmelerine faiz işletilmemesi,
  • Yapılandırılmış vergi ve SGK ödemeleri için yeniden düzenlenme yapılması, taksitli ödeme/peşin ödeme seçeneği ile yapılandırılan borçlar için süre uzatımına gidilmesi, normal döneme ait vergi ve SGK ödemeleri ise ötelenmelidir,
  • Zorunlu faaliyet durdurmadan dolayı etkilenen işletmelerin işçi giderleri (Maaş, SGK ödemeleri, Kira vs.) için finansal destekler arttırılmalıdır,
  • işletmelerin Doğalgaz ve Elektrik faturalarının ödemelerinin ertelenmesi ivedi olarak beklenmektedir.

Aksi takdirde bir yılı aşkın zamandır zor bir süreçten geçen firmaların ayakta kalabilmesi mümkün olamayabilir.

Turhal Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ve iş dünyamızın beklentilerinin karşılanması için gerekli adımların ve çalışmaların yapılmasını ivedilikle bekliyoruz."dedi.