ÜYELERİMİZE TOBB NEFES KREDİSİ DESTEĞİ




27 Nisan 2020, 19:24

Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Çenesiz, koronavirüs pandemisinden etkilenen Turhal’daki cirosu 25 milyon liranın altında olan küçük işletmeler için bugünden itibaren TOBB Nefes Kredisi’nin devreye alındığını bildirdi.

            Odamız üyelerinin pandeminin başladığı günden itibaren finansmana ulaşmada büyük sıkıntı yaşadığını belirten Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Çenesiz, “Özellikle cirosu küçük işletmelerimiz koronavirüs pandemisinden dolayı finans bulmakta ve finansa ulaşmakta zorluk yaşıyordu. Nefes Kredisi ile bu zorluklar ümit ediyorum ki bir nebze olsun giderilecek” dedi.

            Hayata geçirilen Nefes Kredisi’yle ilgili değerlendirme ve açıklamalar da bulunan Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Çenesiz şu bilgileri verdi: “Nefes Kredisi’ne cirosu 25 milyon Türk Lirasının altındaki işletmeler başvurabilecek. Üyelerimiz Odamızdan alacakları Üye Belgeleri ile Denizbank Şubeleri’ne başvurabilecekler. Ayrıca, üyelerimiz belgelerini Odamıza gelmeden online olarak da alabilirler.

             Yıllık faizi 7.5 oranında belirlenen kredinin 2020’de anapara ve faiz ödemesi olmayacak. Geri ödemeler 2021 yılında 12 eşit taksitte yapılacak. Kredi’de üst limit illere göre 50 bin ila 100 bin TL arasında değişecek. Kredinin yüzde 80’i Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli olacak. Bu vesile toplamda 6 milyar Türk Lirası kaynak yaratılarak, 40 bin KOBİ’ye bu süreçte ulaşılması hedefleniyor. 2 hafta sonra kamu bankalarının da projeye katılımı bekleniyor.

            Nefes Kredisi’nde ayrıca;

  • Vergi-SGK borcu yoktur yazısı istenmeyecek ,
  •  İlave maddi teminat yok, 
  • 50 bin lira kredi için 150 TL, 100 bin lira için 300 TL banka masrafı dışında ek masraf olmayacak,
  • KGF kefaleti için mevzuat gereği %0,75 komisyon alınacak. Tüm sektörler krediye başvurabilecek ”dedi.

            Devreye alınan Nefes Kredisi için emeği geçenlere teşekkür eden Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Çenesiz sözlerine şöyle devam etti: “Odalar ve borsalar olarak gücümüzü her zaman üyelerimizden almaktayız. Bu zor günlerde de gücünü aldığımız üyelerimize destek olmak için TOBB öncülüğünde Odamızın kaynaklarını üyelerimize sunuyoruz. Bu çalışmanın hayata geçmesinde ve uygulanmasın da sürecin başından beri desteklerini esirgemeyen Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve TOBB yönetimine teşekkür ediyorum.”dedi.