Çenesiz: "İşe Devam Kredisi bugün itibari ile devreye girdi"




26 Mart 2020, 22:53

Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Çenesiz, "TOBB ve KOSGEB'in büyük hissedarlar olarak bankalarla birlikte ortak olduğu Kredi Garanti Fonu'nun Hazine destekli İşe Devam Kredisi, kamu bankaları kanalıyla devreye girmiş bulunmaktadır" dedi.

            Çenesiz yaptığı açıklamada, "Oda olarak bu zor dönemde üyelerimizin ve özel sektör çalışanlarımızın ekonomik sıkıntılarını azaltmak için hükümet ve bankalar nezdinde girişimlerimiz yoğun şekilde devam etmektedir.

            Ekonomiye destek önlemleri dinamik bir yaklaşımla güncellenmeye ve genişletilmeye başlatılmış ve her gün sektörlerimizden gelen talepler doğrultusunda yeni destek paketleri devreye alınmaktadır.

            Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve KOSGEB'in büyük hissedarlar olarak bankalarla birlikte ortak olduğu Kredi Garanti Fonu'nun Hazine destekli İşe Devam Kredisi, kamu bankaları kanalıyla 26 Mart tarihi itibari ile devreye girmiş bulunmaktadır. 6 ay ana para ve faiz ödemesiz, 36 ay vadeli, yıllık yüzde 7.5 faiz oranlı İşe Devam Kredi paketinde sektör ayrımı yapılmamakta, ancak Şubat ayı sonu itibari ile kayıtlı çalışan sayısında azalma olmaması koşulu bulunmaktadır.

            Sıkıntılı geçen bu süreçte uygulamaya alınan kredi paketinin şirketlerin ayakta kalmasına ve istihdamın korunmasına destek olmasını temenni ediyorum. Bu sıkıntılı süreçte desteğin başarısını kredinin tabana yayılması belirleyecektir. Bu kredi desteğinden ne kadar çok KOBİ'miz faydalanırsa, o kadar etkisi yüksek olacaktır. Bu kaynak ne kadar çok firmaya ulaşırsa, çarklar o kadar hızlı dönecektir. Bu zor süreçte bankalarımızda kredi sicili konusunda katı bürokratik anlayıştan çıkmalı ve şirketlerin son dönemdeki ve güncel durumlarını dikkate almalıdırlar" diye konuştu.

            "Herkesin dayanışma ruhuyla ortak fedakarlık yapması gereken bir dönemden geçiyoruz"

            Korona virüs salgınından kaynaklanan geçici sorunlar karşısında şirketlerin ayakta kalmasının, istihdamın korunmasının ve kitlesel işten çıkarmaların önlenmesi için hayati önem taşıdığını ifade eden Çenesiz, "Şu anda iş dünyası olarak tek amacımız istihdamı ve çalışanlarımızı korumaktır. Bu konuda vergi ve kredi ertelemeleri ve İşe Devam Kredisi yanında bir başka önemli gelişme kısa çalışma ödeneği koşullarının değiştirilmesidir. Üyelerimizin, bu desteklerden azami ölçüde yararlanarak istihdamlarını korumalarını ümit ediyoruz.

            Kuşkusuz, kamu, özel sektör, işveren ve çalışan herkesin dayanışma ruhuyla ortak fedakarlık yapması gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde en çok sıkıntı yaşayan, faaliyetleri durdurulan sektörlere ve işsizlere destek için herkes sorumluluk üstlenmelidir. Verilen kredi ve istihdam desteklerinden en çok ihtiyacı olan sektörler ve işletmeler öncelikli olarak yararlanmalıdır. Bankalarımız ve ilgili kurumlarımız da acil ihtiyaç halindeki sektörlere ve işletmelere karşı duyarlı olmalıdır" dedi.

            "İlerleyen günlerde yeni destekler gelecek"

                Çenesiz, "Önümüzdeki günlerde yeni destek önlemleri de gündeme gelecektir. Oda aidat ödemelerinin ertelenmesi için ilgili Bakanlığımıza ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'ne taleplerimizi ilettik. Bu talebimizde olumlu karşılanarak üyelerimizin odamıza Haziran ayında ödemesi gereken yıllık ve munzam aidatların birinci taksitinin ödeme sürelerinin herhangi bir gecikme zammı/faizi tahakkuk ettirilmeksizin uzatılarak, ikinci taksitle beraber Ekim ayında ödenmesi uygun görülmüştür.

            Turhal Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin yaşadıkları sorun ve ihtiyaçları odamızla paylaşmasını, bu süreçte özellikle  iletişim halinde olmalarını önemle rica ediyoruz.

            Üyelerimizden gelecek her öneri ilgili kurumlarla ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile paylaşılarak gerekli tedbirin alınması noktasında taleplerde bulunuyoruz. Destek paketlerinde açıklanan ve uygulamaya alınan tüm tedbirler sizlerin ve bizlerin talebi doğrultusunda şekillenmektedir.

            İnşallah yeni destek önlemlerini de en kısa zamanda üyelerimizle paylaşmayı ümit ediyoruz. Bu süreçte destek paketlerinin hazırlanmasında ve sonra ki aşamalarda özverili bir şekilde taleplerimizi ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde dile getirerek sonuçlandırılmasına vesile olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıkloğlu'na teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.