Kimlik numaralarına e-Devlet üzerinden kısıt koyulabilecek.




05 Ocak 2022, 17:25

Yapılan Yeni düzenlemeyle çalıntı ve sahte kimlik durumlarında, e-Devlet Kapısı üzerinden kimlik numaralarına kısıt koyarak, irade dışında şirket ortağı/yetkilisi olması engellenebilecek.

Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığından bir duyuru yayımlandı. Duyuruda:

“Bakanlığımızın dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında, www.turkiye.gov.tr üzerinde “Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)” e-devlet hizmeti 30.12.2021 tarihinde devreye alınmıştır.

Vatandaşlarımız söz konusu hizmeti kullanarak, MERSİS’te başlatılan şirket veya işletme kuruluş ya da değişiklik başvurularında ortak veya yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesini teminen, artık kendi e-devlet hesapları üzerinden kimlik numaraları üzerine anlık olarak kısıt koyabilecekler, yine bu hizmeti kullanarak daha önce ekledikleri kısıtı kaldırabilecekler.

Bu itibarla, çalıntı ya da sahte kimlikle işlem yapılmaya çalışılması gibi durumlarda, kimliğini çaldıran, kaybeden veya bu konuda endişe duyan vatandaşlarımızın kendi iradeleri dışında ticaret sicili işlemlerinde ortak veya yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesi amacıyla dilekçe ile fiziki olarak ticaret sicili müdürlüklerine başvurmaları üzerine müdürlüklerce kimlik numaraları üzerine kısıt koyulması uygulamasına son verilmiştir. Benzer taleplerle ticaret sicili müdürlüklerine başvuran vatandaşlarımızın www.turkiye.gov.tr’de Bakanlığımız hizmetleri arasında yer alan “Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)” e-devlet hizmetine yönlendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, MERSİS’te “Kısıtlamalar-Kişi Kısıtlama İşlemleri” alanındaki “Kısıtlama Ekle” butonuyla açılan ekranda yer alan kısıtlama türleri arasına “Ortak Olamaz (Yargı)” ve “Yetkili Olamaz (Yargı)” kısıtlama türleri eklenmiş olup, bu kısıtlama türleri SADECE yargı organlarınca verilen kararlar doğrultusunda kişilerin kimlik numaraları üzerine ortak veya yetkili olunmamasına yönelik kısıt koyulması amacıyla kullanılmalıdır.

İlgili hizmete erişmek için lütfen TIKLAYINIZ...