Ahilik Toplumumuzun Temelidir…




20 Eylül 2018, 17:21

Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer ÇENESİZ Ahilik Haftası dolayısı ile yaptığı yazılı açıklamada ahiliğin ticarette, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı en üst seviyeye çıkardığını belirtti.  

Ticarette dürüstlüğü esas alan bir felsefe olan ahiliğin, bugüne kadar büyük bir sevinçle kutladıklarını vurgulayan Çenesiz, “Yükselen değerlerin sık sık değiştiği günümüz dünyasında, önümüze kendini düşünen değil, başkalarını düşünen, en az kendisi kadar toplumun diğer fertlerinin hak ve hukukunu kollayan bir insan modeli ortaya koyan ahiliği, bugün daha iyi anlamaya mecburuz. Ahi her şeyden önce yaşayan hayatın insanıdır. İnsan sosyal hayatın tam ortasındadır, üretkendir. Üretmek, ahi için olmazsa olmaz bir değerdir. Üretmek ne pahasına olursa olsun kazanmayı değil, insani ve adil dengeleri de göz ardı etmeyen paylaşım demektir.

Yüzyıllar önce Ahi Evran-ı Velinin, “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” sözünden hareketle güzellikleriyle, sevgiyle, kardeşlikle, birlik ve beraberlik içinde yaşanmış ahilik sistemine, prensiplerine bugün de, bu yüzyılda da bizler sahip çıkıp geliştirmek zorundayız. Bu duygu ve düşünceler içerisinde sanayicilerimizin, üyelerimizin, esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor hayırlı kazançlar diliyorum” dedi.